2007-08-02

Vi får det vi förtjänar?

Det skrivs mycket bra i kvällstidningar också, om kultur, sport, utrikesnyheter med mera. Det som däremot irriterar mig (och tusentals andra) är givetvis den trötta kändis- och sensationsjournalistiken och tendensen att hitta hot som inte riktigt finns ("Dödligt fågelvirus på väg mot Öland", "Nytt larm i natt – smittan kan vara här").

Här två exempel på konstruerade eller bara smaklösa artiklar, hämtade från Aftonbladet och Expressen.


Vad i helvete tänkte de på där? Krig och terror som dokusåpa?


De hittade kanske en haj i England. Titta så nära Grebbestad(!) det är ...


Det blir mer komplicerat när man tänker tanken ett steg vidare, för varför skriver tidningarna som de gör? Är det kanske så att denna sinnesslöa form av marknadsföring fungerar och att tidningarna helt enkelt ger människor vad de vill ha? Att det är sån här skit vi vill läsa? Artiklar om kändisar utan trosor och bläckpennor i kasslern etc.? (Men kommentaren "Ja, det är typiskt tyskarna..." är fantastisk!)

2 kommentar(er):

P. Jones-medieforskare sa...

Dom är på jakt efter ett nytt VI. Dom litar på att vi andra stannar kvar, vi som läser kvällstidningar ändå, som tycker att där finns matnyttiga saker, för egen del, kultur, sport, vissa ledarskribenter och krönikörer. Nöjessidorna har jag till största del slopat sen länge.
Men man vill ha nya läsare. Och där finns det ett VI, gärna unga kvinnor för att trygga framtiden, därför Linda Rosing osv. Man vill stjäla läsare från kändisveckotidningar och från En ding ding ding värld.
Jag har sagt det förr (fast kanske inte till dej), den som startar en ny kvällstidning som skiter i tramserierna skulle snabbt få många läsare. Aftonbladet och Expressen skulle snart gå på knäna i sin egen dynga.

modern urban crime environment sa...

"Det är typiskt tyskarna" :) oj oj det kan bli en klassiker..

Det är sommar och därmed också nyhetstorka. Rubrikmakarna sliter sina hår och får till de mest sanslösa förstasidor av egentligen ingenting. Personligen tycker jag att Expressen och Aftonblaskan tog ett rejält kliv ner i skvallerträsket när dom startade sina nya fredagsbilagor. Klick är ju bara skräp t.ex.