2007-07-16

Gröna Landskrona

Jag cyklade genom nästan hela Landskrona i helgen och slogs av att staden är dels mer kuperad än vad man tror, och dels att det är en fantastiskt vacker stad. Det är också en liten stad som ligger väldigt utsatt i en expansiv storstadsregion. Vi kommer aldrig att bli rikare än Helsingborg, smartare än Lund eller coolare och större än Malmö. Vi kan heller inte konkurrera med städerna på den danska sidan.
Vi måste hitta andra sätt att utmärka oss och det bästa sättet (och för framtiden viktigaste) tror jag är att satsa på att bli Sveriges bästa miljöstad. Eller Sveriges miljövänligaste stad, vilket som nu låter bäst. Detta innebär absolut inte att vi ska sluta satsa på att bli en företagarvänlig stad eller att vi ska sluta locka höginkomsttagare till staden, tvärtom, detta kan bli vår nisch, vårt sätt att märkas, synas, göra en skillnad OCH att locka andra tänkande människor hit.

Så målet är:
Landskrona ska bli Sveriges grönaste stad.
Landskrona ska minska utsläppet av växthusgaser med 20% före år 2010. De här siffrorna kan förstås ändras till något annat, men det ska vara ett realistiskt men tufft, kvantifierbart mål.

Det krävs en rejäl satsning, framförallt organisatoriskt för att få igenom detta och för att motivera människor att satsa mot samma mål. Jag är inte rätt man att säga exakt hur det ska gå till, men här är en del tankar och förslag:

Identifiera vilka platser i LA som släpper ut mest koldioxid och agera där.
Implementera detta i fem steg.
Steg 1: Inventera och identifiera vilka platser/institutioner som påverkar miljön och hur mycket. Gör prognoser
Steg 2: Välj ut vilka platser/institutioner/processer som behöver bli miljövänligare
Steg 3: Rimligt detaljerad plan för var och en av dessa platser
Steg 4: Implementera förändringen
Steg 5: Utvärdera resultatet, blev det bättre? Hur mycket bättre? Vad har vi lärt oss och vad kan vi göra bättre nästa gång?

Effektivisera gatubelysningen/stadsbelysningen

Starta en stor satsning på "cykla till jobbet"-kampanj, tillsammans med företag och organisationer. Ger förbättrad miljö och positiva hälsoeffekter. Se över cykelvägarna i staden så att de dels är väl underhållna, dels är tillräckliga. Det saknas exempelvis cykelväg mellan Glumslöv och Ålabodarna.

Bygg ut trådbussen på fler linjer. En tydlig signal om att staden menar allvar med miljöinriktningen.

Se över om man kan inrätta större bevakade parkeringar vid motorvägspåfarterna eller andra knutpunkter, för att underlätta för samåkare.

Se över möjligheterna att ge bidrag till privatpersoner som vill installera vindkraft/solkraft/jordvärme eller andra miljövänliga alternativ.

Kommunen ska själv självklart bara använda grön energi (eller helst vara självförsörjande mha alternativa energikällor)

På kommunens hemsida ska det finnas en del bara avsatt för miljöfrågor. Där ska man hitta information om vad kommunen gör för miljön, vad var och en kan göra, eventuella bidrag etc.

Gratis parkering för miljöbilar (men då med ganska hårda krav på vad som anses vara miljöbil)

Det serveras och säljs en hel del kaffe i Landskronas olika verksamheter. Se till så att det är kravmärkt kaffe (och helst rättvisemärkt).

Vykort som man kan plantera (innehåller trädfrön), enkel satsning som kan ge stort genomslag, skapar intresse.

Enklare och billigare sopsortering/sophantering och möjlighet till kompostering.

Information i dagis och skolor om miljön, kretslopp och återvinning.

Marknadsföring av stadens nya gröna inriktning i tidningar/TV/stadsskyltar/internet.

Så mycket som möjligt av maten som serveras och säljs i kommunens verksamheter ska vara ekologiskt odlad och lokalt producerad, inga långa transporter och inte onaturligt odlade i ständigt dieseluppvärmda växthus.

Vid planering av stormarknader och affärer eller offentliga inrättningar, lägg dem centralt eller nära där folk bor.

Dessa mål kan man sätta upp i en "Grön budget" (som exempelvis Köpenhamn gör) och som sen ska följas upp ordentligt. Detta görs kanske redan?

Fler idéer eller andra åsikter?

Ha en grön sommar allihopa!

6 kommentar(er):

modern urban crime environment sa...

En blivande politiker som har talat eller?

Låter väl som fullt rimliga och genomförbara målsättningar.

Martina S Bach sa...

Kära Jonas! Du är så rätt på det... vilken smart idé!!! Politisk eller inte, I really dont care - the point is - you think, plan and act outside the box! Kan du inte publicera denna tanke i Min Mening i LA-posten? Jag backar upp den 100%. Tack för goda tankar - you rock! Kram Martina

Windy sa...

Hmmm, Landskrona Posten, ja kanske det. Jag får slipa lite på texten först. Och vänja mig vid tanken på att vara en sån där som skriver insändare. :)

Pjonte sa...

Människor som skriver bar och kreativa insändare behövs för att tränga bort dom lata puckona som aldrig reflekterar.

Anfang sa...

Låter j-igt bra. En sund syn på miljöfrågor! Windy for pres!

Windy sa...

Så, nu kom den med i tidningen. Men jag var tvungen att komprimera bort hälften. Och HD satte en egen tråkig rubrik "Gör Landskrona till en grön stad!".
Jag fick inte heller ha adressen till min blogg som underskrift.
Det gav inte direkt mersmak att skriva insändare. Den största fördelen med en blogg är den totala friheten att skriva vad man vill (och hur mycket man vill). Nackdelen är förstås att nästan ingen läser ...